Servings - 4
Time requred - 5 min 2 h
Froyo is a dessert that can be quickly and easily mixed together. Depending on the ingredients, it can be eaten immediately or after an hour in the freezer.
Here are some suggested flavor combinations, but the possibilities are endless - you can even make it quite filling with cottage cheese or Greek yogurt. Mix and taste!
Ingredients:
Base
- 5 dl yogurt, e.g. Russian, Greek or Turkish - cottage cheese also works
- 0,5-2 dl cup granulated or powdered sugar, or 1-3 tbsp honey for more sweetness
Flavoring
- 2 dl / 100 g frozen berries or fruit
- Blueberries + lemon juice
- Strawberries + banana
- Raspberries + lemon juice
- Raspberries + strawberries
- 3 tbsp lemon juice and 1 tbsp finely grated lemon zest
- 2 tbsp peanut butter + 1 tbsp cocoa
- 1 tsp peppermint + 1-2 tbsp cocoa
- 1-2 tsp vanilla sugar for a light vanilla flavor
- 2-3 tbsp jam
- Juice
Instructions:
- Mix/blend all ingredients thoroughly.
- Freeze for 1 hour.
- Stir the froyo to get an even consistency.
- If the consistency feels too hard: Let it sit out for about 10 minutes and stir again.
- If the consistency feels too soft: Put it back in the freezer and stir again after an hour.
- If the consistency feels right: Eat and enjoy.
Toppings
- Fresh/thawed berries
- Finely grated lemon zest
- Chopped nuts
- Coconut flakes
- Honey
- Jam
- Grated chocolate / chocolate chips
- Ice cream sauce
- Vanilla sauce
- Marshmallows
- Sprinkles
Portioner - 4
TidsÄtgÄng - 5 min 2 h
Froyo Àr en efterrÀtt som snabbt och enkelt kan blandas ihop. Beroende pÄ ingredienser sÄ kan den Àtas direkt eller efter nÄgon timme i frysen.
Det Àr med förslag pÄ smakkombinationer men möjligheterna Àr oÀndliga, det gÄr till och med att fÄ ganska mÀttande med kvarg eller grekisk youghurt. Blanda och smaka!
Ingredienser:
Bas
- 5 dl yoghurt t.ex. rysk, grekisk eller turkisk Àven kvarg funkar.
- 0,5-2 dl strö- eller florsocker alt. 1-3 msk honung för mer sötma.
SmaksÀttning
- 2 dl / 100 g frusna bÀr och frukt
- BlÄbÀr + citronsaft
- Jordgubbar + banan
- Hallon + citronsaft
- Hallon + jordgubb
- 3 msk citronsaft och 1 msk finrivet citronskal
- 2 msk Jordnötssmör + 1 msk kakao
- 1 tsk pepparmint + 1-2 msk kakao
- 1-2 tsk vaniljsocker för att fÄ en lÀtt vaniljsmak
- 2-3 msk sylt
- Saft
Gör sÄ hÀr:
- Mixa / blanda alla ingredienser noggrant.
- Frys 1 timme.
- Rör om i froyon sÄ det blir en jÀmn konsistens.
- Om konsistensen kÀnns för hÄrd. LÄt den stÄ framme ca 10 min och rör om igen.
- Om konsistensen kÀnns för mjuk. StÀll in i frysen och rör om igen om en timme.
- Om konsistensen kĂ€nns bra. Ăt och njut.
Topping
- FÀrska/tinade bÀr
- Finrivet citronskal
- Hackade nötter
- Kokosflingor
- Honung
- Sylt
- Riven choklad / chokladknappar
- GlassÄs
- VaniljsÄs
- Marshmallows
- Strössel